Burn-out

Vragen

  • Ik ben bang dat ik een burn-out aan het ontwikkelen ben. Ik slaap slecht, kan me slecht concentreren en kan bijna niet meer stoppen met werken. Toch komt er steeds minder werk uit mijn handen. Hoe keer ik dit proces?
  • Ik zit al een maand thuis op de bank met burn-outklachten, maar ik merk nog geen verbetering in mijn energie. Hoe versnel ik mijn herstelproces?
  • Ik zit voor het eerst na twintig jaar hard werken ziek thuis. Ik voel me compleet uitgeput, heb nergens zin in, heb last van mijn maag en mijn spieren en ik slaap zeer slecht. Hoe kom ik ooit weer aan het werk?

Burn-out

Herken je jezelf in bovenstaande vragen, dan is er mogelijk sprake van een burn-out of chronisch stress-syndroom. Hierbij is sprake van een lichamelijke ontregeling, die zowel fysieke als psychische klachten veroorzaakt. Mensen zeggen gemakkelijk dat ze het druk hebben. Toegeven dat je overbelast bent blijkt vaak moeilijker. Toch kun je daarmee erger voorkomen.

Ziek

Een extra inspanning leveren of een tijdje onder stress leven kost extra energie. Dat hoeft niet erg te zijn als je je lichaam maar voldoende de tijd geeft om te herstellen. Doe je dat niet, dan pleeg je roofbouw. Door chronische stijging van stresshormonen komt je lichaam in een constante staat van paraatheid. Hierdoor blijf je maar doorgaan, tot je zo moe bent dat er een gevoel van totale uitputting optreedt. Herstel kan pas optreden als deze overproductie van hormonen wordt gestopt door een uitgebalanceerde afwisseling tussen inspanning en rust.

Vitaliteit

Ik ben gecertificeerd CSR-coach. Om mensen te coachen bij het hervinden van hun vitaliteit werk ik volgens de visie en werkwijze van het CSR Centrum met de CSR-methode. Deze methode richt zich op het hele gebied van chronische stressverschijnselen, lopend van oververmoeidheid tot volledige uitputting. Het CSR Centrum noemt het geheel van symptomen en klachten die ontstaan door chronische overbelasting en stress het Chronische Stress Syndroom. CSR staat voor Chronische Stress Reversal: het omkeren van de neerwaartse spiraal waarin je kunt belanden door overbelasting of chronische stress. Kenmerkend is de stapsgewijze aanpak en het werken op drie niveaus: lichamelijk, gedragsmatig en mentaal.